«Når dere kommer så forsvinner alt som er vondt, tusen takk»

 
 

Who: JOY

What: SAMMEN-prosjektet


 

Ungdommene fra JOY gjør seg klar til å ha trim på ulike avdelinger på sykehjem. De har oppmøte i resepsjonen. Prat og latter sitter løst når de ivrig og engasjert forteller hverandre om håpløse lærere og vanskelig heldagsprøver. Ungdommene går i 10. klasse, fem jenter og fem gutter. De er alle forskjellig; noen er aktiv i idretten, noen bruker mye tid på skolen, noen henger mest med venner, noen er utadvendt, andre er mer beskjeden. Men, fellesskapet har de etter mange år i SAMMEN-prosjektet.

 
 

 Når de nærmer seg avdelingene endrer de automatisk gir og går rolig inn med et smil om munnen.  «Hei, kan jeg sitte med deg?», «Hei, hva heter du?», «Hei, er det plass til en stol her ved siden av deg?», høres i det lille rommet. Flere eldre kommer til og ungdommene må organisere rullestoler og stoler. Stemningen er god, rolig og trygg.

 
 

Det er leder i SAMMEN-gruppen som har ansvar for trimmen og ungdommer og eldre følger med og kommenterer underveis. Alle er enig om at å strekke på nakken og rulle med skuldrene er deilig – etter en lang dag i 10. klasse eller etter en lang dag på sykehjemmet. En litt yngre mann blir trillet inn i rullestol med pustemaskin. Sykepleier informerer ungdommene om at han ikke kan delta i trimmen, men at han hadde et ønske om å være sammen med dem. Han sitter med et smil om munnen under hele aktiviteten.

 
 

 Siste del av trimmen er å følge ungdommenes bevegelser til «Vi lever» av Wenche Myhre. Det er en tekst og en melodi i den sangen som innbyr til optimisme og styrke. Når alle «viser muskler» og synger «For livet skal vi slåss så lenge det går blod igjennom oss» - ja, da er det flere våte øyne både blant de eldre og de unge.

 
 

 Aktiviteten er over i denne avdelingen og ungdommene er klar til å bevege seg videre. De eldre takker for besøket og prøver å forklare hvor mye det betyr for dem å få besøk fra ungdom. En flott dame tar ordet og forteller med svak, men stødig stemme, at hun er 104 år. Hun forklarer ungdommene at en kropp som er blitt så gammel som hennes har mange «vondter», og at et langt liv har gitt henne mye å tenke på, men «Når dere kommer så forsvinner alt som er vondt, tusen takk».

 
 

Les mer om prosjektet her.

 
 

Related stories



STORIES FROM OUR PRIORITY AREAS

All  ·  Children & youth  ·  Music & culture  ·  Health & research  ·  Climate action  ·  Social impact investment


Previous
Previous

Defending Democracy and Dismantling Violence: Community Mobilization in Guatemala and Tanzania

Next
Next

Rajinder Kaur - A Safe Delivery Champion