Løvetannbarnet Rachel fra Kongo

Rachel ‘Kasha’ Kashafali har alltid hatt en lidenskap for musikk og et ønske om å skape noe eget. Etter å ha blitt del av JUNG’s mentorordning for artister har Rachel opptrådt på arenaer som Bergen Internasjonale Musikkfestival og Dragefjellet Minifestival. Det er heller ingen tvil om at det neste året blir noe roligere; Nylig mottok Rachel også et stipend fra Bergen Kommune til å ferdigstille debutalbumet sitt som slippes i 2023.

Rachel Kashafali er 25 år og musikkartist. Med en oppvekst i Vadsø og deretter Bergen, og med bakgrunn fra Kongo, kaller Rachel seg selv for en «god blanding». Hun og familien kom til Norge i 2003 som kvoteflyktninger, etter å ha flyktet fra krig i hjemlandet. Da var Rachel bare fem år.

På flukt var omgivelsene mine fylt av kaos. Jeg kjente ikke til noe annet enn det å være i krise, så å komme til Norge var en ny verden. Det store skiftet med alle kulturforskjellene og de ekstra kampene jeg måtte ta fordi jeg var utlending, det har selvfølgelig vært med på å forme meg. Når foreldre må starte på nytt så har de gjerne ikke økonomien for å gi deg det samme som resten av barna på skolen. Det kan forsterke en følelse av annerledeshet.

- Rachel Kashafali, artist og deltakar på JUNG.

Rachel kan beskrives som et løvetannbarn –et begrep som betegner det å klare seg til tross for en tøff oppvekst. For de mange tunge erfaringene Rachel har med seg, har hun aktivt gått inn for at det ikke skal prege henne for negativt. I ungdomsårene var det viktig motivasjon for å lære, styrke seg selv og for å oppsøke ting som kunne gjøre henne bedre rustet.

 

Gratis, lavterskel kulturtilbud er uvurderlig

- Dette med å komme fra et annet land med krig og vanskelige kår, til Norge med kulturforskjeller og også forskjeller på vennene mine versus meg… At andre hadde tilgang til ting som jeg kanskje ikke hadde. Det har gjort at jeg alltid har måttet reflektere mye over meg selv og det rundt meg. Og så bare jobbe på. Den prosessen har utgjort en viktig del av min livshistorie, vil jeg si.

Gratis kulturtilbud skulle vise seg å bli viktige for Rachel under oppveksten. Som liten var hun innom dans og musikk i flere ulike settinger, blant annet med sangtimer i kulturskolen og deltakelse i MGP Junior. Disse gangene, der hun kunne delta som alle andre, beskriver Rachel som betydningsfulle. I ungdomsårene ble det tydelig at hjertet til Rachel lå hos musikken og hun brukte mange år på å finne sitt lydbilde. 

- Jobben med å satse som artist når man er helt på egenhånd, den er enormt krevende. Det er så mange aspekter man ikke er kjent med. Så da jeg fikk tilbud om å bli med i en ny mentorordning for unge musikkartister hos JUNG og plateselskapet Mhost Likely, var jeg ikke i tvil. Jeg tenkte: “Okay, Kasha, du har fått til mye på egenhånd, men nå har du faktisk andre folk som vil hjelpe deg og en åpen mulighet til å kunne gjøre ting enda bedre”. Den muligheten har fått meg til å vokse og faktisk åpnet øynene mine som artist.  

Rachel ble del av mentorordningen i august 2022 og har siden da fått hjelp på en rekke områder. Blant annet har hun opptrådt på Bergen Internasjonale Musikkfestival, Dragefjellet Minifestival og Kulturnatt på KODE. Hun har også kommet i kontakt med produsenter og låtskrivere, og har presentert musikken sin på musikkinteresseorganisasjonen BRAK sitt arrangement “Lytteklubb”.

- Jeg husker jeg tenkte “Hvordan kommer folk seg dit liksom? Hvordan gjør de det?” Og så bare merker du at når du faktisk får den støtten du trenger, så kommer alt på plass på et vis. Jeg har lært når man skal publisere musikk, hvordan promotere, nettverke, planlegge og gjennomføre. Mentorordningen har satt meg i gang - jeg må jobbe selvstendig og aktivt, selvfølgelig - men jeg får den veiledningen jeg trenger på veien. Det betyr skikkelig mye. 

Rachel jobber med sitt eget debutalbum

Å la seg inspirere og inspirere andre er viktige deler av drivkraften til Rachel. Med studiebakgrunn i sykepleie og jobb i psykiatrien ønsker hun å hjelpe andre som kan befinne seg i vanskelige situasjoner. Også i musikken søker Rachel å vise forståelse og å kanskje treffe noe i andre. Å vekke følelser. Den unge artisten er i tillegg opptatt av inkludering og synliggjøring av mangfoldets verdi.

- Det viktigste vi kan gjøre i Norge er å løfte verdien av de forskjellige kulturelle ressursene vi har. En ting er å bevare sine egne røtter, være stolt over seg selv, aldri glemme ... Videre må samfunnet gi plass til alle. Det er så viktig at vi med andre kulturelle bakgrunner har muligheten til å være med i dialogen. Jeg føler dette er essensen for å inspirere flere unge flerkulturelle til å skape noe for fremtiden, så vi ikke mister oss selv. Vi trenger flere som forstår, som ser, som løfter det. Slik som JUNG og støttespillere som Grieg Foundation gjør. 

Fremover vil Rachel fortsette å utvikle seg som artist. Hun er på god vei til å ferdigstille sitt debutalbum som nylig har mottatt prosjektstøtte fra Bergen Kommune. Selv om Rachel har holdt på i mange år føles det likevel nesten som at hun nettopp har begynt, etter høstens mange spillejobber.

-  Nå har ting virkelig begynt å gå min vei! Jeg drømmer om å leve av musikk, men først og fremst å ha en arena der jeg kan utvikle meg sammen med andre. Både med musikken og på et personlig plan. Jeg håper også å en dag åpne en psykiatrisk klinikk i Afrika. Men først skal jeg fokusere på å hjelpe meg selv så jeg kan nå mine mål – og forhåpentligvis inspirere andre til å drømme like stort som meg.

I 2023 kommer Rachel til å slippe debutalbumet sitt og blir trolig å se på flere spillesteder. Grieg Foundation delfinansierer JUNGs mentorordning som Rachel er en del av.

 

Curios about JUNG?



Related stories



STORIES FROM OUR PRIORITY AREAS

All  ·  Children & youth  ·  Music & culture  ·  Health & research  ·  Climate action  ·  Social impact investment


Previous
Previous

Marius har et kreativt hjerte

Next
Next

The Peaceful Power of Dialogue