ROS - rådgivning om spiseforstyrrelser

 
 

Who: ROS

What: ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.


 

Jorunn Gjerken-Gran er senterleder ved ROS Vestland, og forteller:

- Kan du fortelle litt om hvilke muligheter støtten fra Grieg Foundation har gitt dere ved ROS Vestland?
Takket være midlene fra Grieg Foundation kunne vi utvide kapasiteten på rådgivning ved senteret. Med ekstra ressurser kunne vi gi et tilbud til flere, og slik kunne vi redusere den lange ventelisten som var opparbeidet før prosjektet startet.

Samtidig bidro de ekstra ressursene til at vi kunne opprette en lukket pårørendegruppe ved senteret. En spiseforstyrrelse rammer hele familien, og det å stå nær noen som er syk er som regel en svært tøff og tung prosess. Pårørendetilbud er derfor en viktig del av ROS, og vi får tilbakemeldinger på at pårørende har stor nytte av samtalegrupper der de kan dele tanker og erfaringer med andre som står i lignende situasjon.

- Hvem er det som benytter seg av rådgivningstilbudet?
Det er personer i alle aldre, og i alle faser av en spiseproblematikk. Mange av de som kommer i rådgivning hos oss er gjerne i en tidlig fase av en spiseforstyrrelse, og at de kan få hjelp på et tidlig tidspunkt er avgjørende for å hindre at den utvikler seg til mer alvorlig og langvarig sykdom som vil kreve tyngre helsetiltak.

Den siste tiden har vi særlig merket en økning i antall henvendelser fra foreldre som tar kontakt på vegne av sine ungdommer, gjerne mellom 12-16 år, eller fordi de selv trenger pårørendeveiledning. Vi ser også at en stor del av våre brukere er studenter.

Dessverre erfarer vi at de aller fleste som benytter seg av våre tilbud er kvinner. Dette er synd da vi vet at spiseforstyrrelser i like stor grad rammer gutter og menn. Å få flere gutter og menn til å oppsøke hjelp er et viktig prioriteringsområde for ROS.

- Har dere som rådgivere merket noen tendenser det siste året mtp. hvem som trenger hjelp, og hva de tar kontakt for?
Dessverre ser vi at de som kontakter oss både er yngre og sykere enn før. Samtidig opplever vi at problematikkene er blitt mer sammensatte. Det er generelt også en økning i alvorlighetsgrad, noe som krever mye med tanke på opplæring og oppfølging av rådgiverne som står i møte med disse henvendelsene.

ROS er en lavterskelorganisasjon, noe som betyr at man ikke trenger en diagnostisert spiseforstyrrelse eller henvisning for å ta kontakt med oss. Den siste tiden erfarer vi likevel at en god del av våre brukere er blitt «henvist» til, eller oppfordret til å ta kontakt med oss fra fastlegen, psykolog, overvektsklinikk eller helsesykepleier. Dette sier både noe om økningen av problematikken i samfunnet, og pågangen hos helsetjenesten.

 
 
 

Related stories



STORIES FROM OUR PRIORITY AREAS

All  ·  Children & youth  ·  Music & culture  ·  Health & research  ·  Climate action  ·  Social impact investment


Previous
Previous

Redd Barna: "Jeg lo så mye at jeg fikk vondt i magen"

Next
Next

MSF doctor: "Gaza is an emergency like I've never seen"