BrassWind

Who: BrassWind Festivalen

What: Festival der amatører og profesjonelle innen korps, musikk og dans møtes.

 

Komponist Torstein sitt engasjement

Manger Musikklag (MML) har siden 1970-tallet vært en pådriver for bestilling og fremføring av ny norsk musikk for korps. Komponist Torstein Aagaard-Nilsen var på 80- og 90-tallet sterkt engasjert i ulike festivaler for ny musikk i Bergen. Torstein var tidligere musiker i MML og hadde komponert en del verk for korpset. Han kjente at Bergen manglet en arena for ny musikk for korps og tok kontakt med styret i MML. Styret sa ja og dermed ble BrassWind festivalen født, og ble arrangert for første gang høsten 2004. Kunstnerisk leder for festivalen var nettopp Torstein, en posisjon han hadde i hele 18 år.  Navnet BrassWind er konstruert av ordene brass (som i brass band) og wind (som i wind band). Dette for å signalisere et sterkt rotfeste i korpsbevegelsen. Festivalen er en unik arena der engasjerte amatører og skolekorpsmusikanter møter profesjonelle aktører innenfor musikk, dans og scene. På BrassWind får ungdom et tidlig møte med samtidsmusikk, både som lyttere og utøvere. En kan høre blåseinstrumenter og slagverk i alle mulige kombinasjoner, også i kombinasjon med instrumenter som vanligvis ikke benyttes i korps Dette er arenaen der en kan fremføre verk som kanskje ikke er så lett å programmere ellers og en arena der komponister kan få fremført helt ny musikk.

Grieg Foundation som hovedstøttespiller

Grieg Foundation kom inn som hovedstøttespiller for festivalen i 2022. Dette gjorde at festivalen kunne tenke enda større og fikk anledning til å utvikle seg videre. 

Barnas BrassWind (BBW) ble arrangert for første gang i 2022 og er en hel festivaldag med kreative aktiviteter for og med barn og unge. Her får barna anledning til å både skape og framføre ny musikk.  BBW satser på ulike «work-shops», pedagogiske og kreative prosesser, utforsking og eksperimentering med lyd. Profesjonelle komponister starter og veileder arbeidet, mens barna får full frihet til å uttrykke egne kreative idéer, skape nye klanger, nye sammensetninger.

På Barnas BrassWind i 2024 var bl.a Knarvik Skolekorps fra Alver kommune med på festivalen, de fremførte «multiMORF Kids» sammen med NyNorks messingkvintett, komponist Knut Vaage.  

« Vi synst det er viktig at musikantane våre får utforske mange former musikk og dette var absolutt eit nytt møte for dei fleste! Dette var ei annleis øving! Saman med komponsit Knut Vaage har slagverket forsket seg frem til en slagverksstemme, mens messing har laget lydar de ikke visste instrumentet kunne lage. I morgen skal vi koble på elektronikk»


 

Komponistkonkurransen #lydenavunge

En annen ny satsing vi fikk mulighet til å opprette i 2022 var komponistkonkurransen #lydenavunge. Dette er en komponistkonkurranse for barn og unge opp til 24 år og vinnerverket blir urfremført av MML under BrassWind festivalen. De unge komponistene får sin egen mentor underveis i skriveprosessen, som støtter og veileder frem til verket leveres. Målet med konkurransen er å løfte frem unge talentfulle komponister som gjerne ikke får anledning til å få fremført sin musikk ellers. Vi ønsker å få frem ny stemmer til korpsmiljøet.

Mikkel Dahl Amundsen ble valgt som mottaker av stipendet #lydenavunge 2024 og han sier dette om sin opplevelse av å delta:  

#lydenavunge har vært en kjempefin og lærerik erfaring, som jeg anbefaler alle som har interesse i å skrive for store ensembler å prøve seg på; uavhengig av hvilken stil man til daglig holder på med. Som nykommer i brassband-verdenen bestod første del av veiledningsprosessen av å orientere seg rundt hvordan besetningen fungerer, mens vi etterhvert snakket mer konkret om de musikalske ideene jeg hadde, og hvordan det mest effektivt kunne settes sammen til ensemblet. Det var en prosess med mye lærdóm som jeg utvilsomt kommer til å ta med meg videre som komponist og musiker generelt. I tillegg er Manger Musikklag et ensemble i toppklasse, som tok materialet jeg gav dem med strak arm, og endte opp i en kjempefin fremførelse! 


”Som sagt anbefaler jeg alle med interesse av komponering for store ensembler å søke denne ordningen; det er virkelig en unik mulighet!”

 

 

20 års jubileum

Festivalen har vokst og utviklet seg og kunne i 2024 feire 20 års jubileum. Gjennom disse årene har vi fått oppleve hele 176 urfremføringer, et unikt og imponerende tall i verdenssammenheng. Festivalen er nå en viktig arena for samtidsmusikk i Bergen, og merkevaren BrassWind har høy status i hele miljøet for ny musikk i Norge. Festivalen går nå over flere dager, med et fullpakket og variert program, vi har venteliste for å delta av både profesjonelle solister, ensembler og amatørmusikere.

Jubileumsfestivalen 2024 ble den største BrassWind festivalen noensinne, arrangert over fire dager i Bergen sentrum, på fire ulike scener. Selveste Bergen Filharmoniske Orkester åpnet festivalen, vi arrangerte 10 ulike konserter, vi fikk høre 12 fantastiske urfremføringer, en hel dag med Barnas BrassWind og vinner av #lydenavunge Mikkel Dahl Amundsen sitt verk ble uframført.

Kunstnerisk leder siden 2023 er komponist og perkusjonist Craig Farr og han satser på å utvikle festivalen videre.

BrassWind festivalen er drevet på frivillig basis og av mennesker som er svært engasjerte i saken. Manger Musikklag både planlegger, organiserer og gjennomfører festivalen på dugnad. MML sitt unike engasjement i dette høster stor ros frå både nasjonale og internasjonale aktører innen samtidsmusikk.

 

Tusen takk til Grieg Foundation som har gjort det mulig for oss å satse på et større tilbud til barn og unge som interesserer seg for å lage og fremføre ny norsk musikk.

 
 

Les mer om prosjektet her

Previous
Previous

Women Breaking Barriers in Shipbreaking

Next
Next

Aldri alene