Naturlig inkludering
Who: Naturvernforbundet Hordaland
What: Prosjektet “Naturlig inkludering”
Mange barn og unge vokser opp i dag med lite kontakt og lek i naturen, derfor lærer de heller ikke så mye om den. Samtidig vet vi at vi har en global natur og klimakrise, og spesielt ungdommer opplever klima- angst og har mindre tro på fremtiden.
-Til tider har jeg selv opplevd både klima og naturangst, jeg vet hvordan det føles, og hvor sint det går an å bli på ens egen art. Da gjelder det å få tilbake fokuset slik at kan ta saken i egne hender og prøve å gjøre en forskjell. (- prosjektansvarlig Jeanette Tennebekk)
Vi vet at det å oppholde seg i naturen er bra for helsen vår, både fysisk og psykisk og jeg mener at alle barn har rett til å oppleve naturen på nært hold. De må få ta i bruk sansene sine og få lov å være nysgjerrige og kreative.
I prosjektet Naturlig inkludering jobber vi for at barn og unge skal få oppleve naturen i nærheten av der de bor, enten det er på åpne familieturer eller om det er gjennom skoleundervisning. De kan bli med oss ut i naturen uavhengig av hvilken bakgrunn og kunnskaper man har fra før. For vet man noe om naturen og har et forhold til den har man også kunnskap og engasjement til å ta vare på den.
- Jeg håper at vi bidrar til å gjenopprette mange barns nysgjerrighet for hva som finnes ute i skogene, på slettene og i fjæra. Vi må bare få nok tid til å lære oss mer.
I det ene tiltaket Naturglede Hordaland har vi tatt med familier med på fjæresanketur, fuglesangtur, humlevandring og skogtur ulike steder i Bergen og omegn. Vi har lært dem om ville blomster på arboretets dag og på klimafestivalen i Bergen. Barn har fått lage sine egne insektshotell og fått med seg frø for å kunne studere naturen hjemme der de bor.
I Oppdrag blomstereng som retter seg mot grunnskolen får elevene lære seg om botanikk, blomstenes livssyklus, de får sanke frø og lage sin egen blomstereng. Senere kan de utforske alle de ville artene de har vært med på å gi levesteder til, i sin egen skolegård. Ikke minst får elevene erfaring med handlekraft til hvordan de selv kan bidra til å være en del av løsningen for å stanse naturtap og klimakrisen.
- Jeg har selv sett engasjementet blant elevene med egne øyne. De rekker opp hånden, spør mange spørsmål og ønsker å bidra med hele seg. Det er virkelig en fin opplevelse når elevene sår sine egensankede frø eller planter en blomst i plenen på skolegården og sier «-Nå vet jeg endelig hvorfor pollinatorene er så viktige!»
Les mer om prosjektet her.
Related stories
STORIES FROM OUR PRIORITY AREAS
All · Children & youth · Music & culture · Health & research · Climate action · Social impact investment